KM 11.10.2023 r.

W  dniu 11 października 2023r. odbyło się  zebranie Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania  NSZZ „Solidarność” w Gdańsku. Spotkanie oprócz tradycyjnej części „roboczej” poświęcone było również obchodom Dnia Edukacji Narodowej.

Pierwszym punktem spotkania była część artystyczna w której wystąpił Krzysztof Dąbrowski - dwukrotny stypendysta NSZZ "Solidarność", wraz ze swoją partnerką Alisą. Swoje umiejętności wokalne zaprezentowały również  podopieczne pani dyrektor Małgorzaty Szczepańskiej – Stankiewicz: Justyna Stefańska z SP 44 i Nikola Kozioł z XIX LO. Justyna Stefańska jest  laureatką VII edycji konkursu "Polska - moje miejsce, mój kraj" organizowanego przez NSZZ „Solidarność”.

Po zakończeniu części artystycznej i złożeniu życzeń przez przewodniczącą Iwonę Puchalską, Komisja przystąpiła do omawiania bieżących problemów gdańskiej oświaty. Problem podwójnego logowania do platformy edukacyjnej,  kwestia zaplanowania podwyżek dodatków dla nauczycieli w budżecie Miasta na 2024r. to główne tematy poruszane przez uczestników spotkania.  Mecenas Przemysław Sąpór omówił prawne aspekty dofinansowania laptopów dla nauczycieli. Na zakończenie zaprezentowano kalendarz szkoleń i ustalono datę następnej KM, która ma się odbyć 8 listopada 2023 r.