Pismo do Prezydenta Miasta Gdańska

Gdańsk 18 grudnia 2023 r.

Pani
Aleksandra Dulkiewicz
Prezydent Miasta Gdańska

Szanowna Pani Prezydent,

w związku z faktem, że negocjacje w 2023 r. ws. Regulaminu wynagradzania nauczycieli jak również pisma adresowane bezpośrednio do Pani Prezydent nie przyniosły oczekiwanych rozwiązań i realizacji postulatów, członkowie Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku podjęli kolejne kroki w tym zakresie.

Pracownicy szkół, członkowie kół NSZZ „Solidarność”  rozpoczęli akcję zbierania podpisów pod żądaniami wzrostu dodatków motywacyjnych i funkcyjnych. Celem akcji było ukazanie skali niezadowolenia środowiska, wynikającego z braku realizacji naszych postulatów. W ciągu kilku dni zebrano ok. 3 tysięcy podpisów pracowników szkół i placówek oświatowych, które pokazały poparcie dla postulatów wskazywanych w czasie negocjacji Regulaminu.

Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku nie zgadza się  na marginalizowanie roli związków zawodowych, nieuwzględnianie postulatów środowiska oświatowego i prowadzenie pozorowanych rozmów.

Wnosimy o niezwłoczne rozpoczęcie rozmów z przedstawicielami KM POiW NSZZ „Solidarność” z uwagi na  brak podwyżek dodatków motywacyjnych i funkcyjnych dla nauczycieli od 2019 r. pomimo dużej inflacji, zwiększonych zadań w związku z pandemią i wojną na Ukrainie.

Jednocześnie informujemy, że Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z przewodniczącym Waldemarem Jakubowskim występuje o wzrost wynagrodzeń zasadniczych nauczycieli, wzrost puli na oświatę oraz uzależnienie płac od przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. W piśmie z dn. 30 listopada br. do Przewodniczących klubów parlamentarnych czytamy m.in.:
… Z zadowoleniem przyjęliśmy deklarację 30% podwyżki, która jest również zapo-wiedzią realizacji postulatu Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowanie NSZZ „Solidar-ność” z czerwca br. Równocześnie mamy pełną świadomość, że jest to dopiero pierwszy krok na właściwej drodze. Konieczne, naszym zdaniem, jest stałe powiąza-nie płac w oświacie ze wskaźnikiem gospodarczym, czyli z przeciętnym wynagrodze-niem w sektorze przedsiębiorstw lub przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej. Przypominamy, że postulat ten „Solidarność” zgłosiła już w 1981 roku, a na przestrzeni ostatnich lat domagała się jego realizacji, bez względu na to, jaka for-macja polityczna rządziła naszym krajem. Niestety, jak dotąd, postulat ten nie został zrealizowany…

Proponujemy rozpoczęcie negocjacji w dniach 2 – 5 stycznia 2024 r.

Z poważaniem,

Iwona Puchalska